10 thema’s voor je yogalessen

Ben je net begonnen met lesgeven en vind je het lastig om onderwerpen voor je lessen te vinden? Heb je soms geen inspiratie voor je lessen of voer je je lessen uit op automatische piloot? Of heb je het gevoel steeds hetzelfde te doen? Herhaling is helemaal niet erg, maar hoe leuk is het om je cursisten telkens te verrassen met een ander thema. Naast dat het heel leuk is om meer verdieping toe te voegen aan je lessen, verdiep je ook jezelf. Je gaat op onderzoek en pikt zelf ook nog een hoop op bij het maken van themalessen. Ik geef je 10 thema’s waarmee je vele lessen kunt schrijven.

  1. Peek Pose

Kies een wat moeilijkere asana uit om naar toe te werken. Ik noem zo’n houding de finale houding van de les. Het is helemaal niet nodig om deze asana zelf heel goed te kunnen. Het is juist leuk om samen met je cursisten op een speelse manier op te bouwen naar deze houding. Je gaat de peek pose eerst ontleden om de les te kunnen schrijven. Welke spieren en gewrichten zijn nodig in die houding? Je bouwt daar dan je les om heen.

2. Beweging van de wervelkolom

De wervelkolom kan verschillende kanten op bewegen:

  • voorover

  • achterover

  • zijwaarts

  • twisten

Je kunt een les bouwen om een beweging van de wervelkolom heen.

3. gebied van het lichaam

Het lichaam bestaat uit zoveel onderdelen waar je uit kunt kiezen. Je kunt een bepaalde spier of spiergroep kiezen, je kunt een lichaamsdeel kiezen zoals schouder, armen, benen etc. Je kunt lessen maken apart, maar je kunt juist kiezen om een aantal lichaamsdelen te verbinden zoals voeten, enkels, benen en bekken. Op deze manier zijn er zoveel mogelijkheden. Je leert ook weer veel bij over anatomie en fysiologie.

4. Het achtvoudig pad

Het is erg leuk voor je cursisten om de yogafilosofie toe te voegen aan je lessen. Ook fris je jezelf weer op met de theorie en filosofie. Het achtvoudig pad heeft naast de 8 anga’s (paden) ook nog meer thema’s van de yama’s en de niyama’s. Zo kun je heel leuk een hele reeks lessen schrijven waarbij je je cursisten de ware kennis van yoga meegeeft die ze in het dagelijkse leven kunnen toepassen.

5. Chakra’s

In veel yogasystemen wordt er uit gegaan van 7 hoofdchakra’s tussen de stuit en de kruin in het energetisch lichaam. Je kunt per chakra een les schrijven en als bonus nog twee lessen waarbij je één les van onder naar boven beoefent en de les erna van boven naar beneden. Elke chakra is verbonden met een deel van het lichaam.

6. Series

Je kunt een groet of serie als thema nemen. Er zijn verschillende groeten zoals de aardegroet, zonnegroet, maangroet, hartengroet en wellicht ken je er nog veel meer. Je kunt een groet per les beoefenen, maar ook een hele les wijden aan alle groeten.

7. Elementen

Volgens de Ayurveda is het universum opgebouwd uit vijf elementen:

  • aarde

  • water

  • vuur

  • lucht

  • ether

Mooie thema’s voor je lessen. De elementen zijn ook verbonden aan de chakra’s. Je kunt ze verbinden, maar ook apart toevoegen aan je lessen.

8. Dieren

Veel asana’s zijn afgeleid van hoe dieren bewegen. Het is leuk om bijvoorbeeld een les te geven over 1 dier over verschillende dieren. Ik geef altijd een dierenles op dierendag.

9. Goden en Godinnen mythen

Naast de dieren zijn veel asana’s toegewijd aan goden en godinnen en andere verhalen. Het is heel leuk om de verhalen achter de asana’s uit te leggen.

10. Dosha’s

Ieder mens is samengesteld uit de eerder genoemde 5 elementen. De samenstelling van die elementen hebben 3 typen gevormd, genaamd dosha:

  • pitta

  • kapha

  • vata

Ieder mens heeft dus alle elementen in zich. De samenstelling verschilt per persoon. In je leven zal de samenstelling ook telkens veranderen. Het is leuk je cursisten kennis te laten maken met de dosha’s en ze alledrie voorbij laten komen als thema.

laten we samen brainstormen

Met bovenstaande thema’s kun je al een hele reeks lessen schrijven. En wellicht heb je ook al inspiratie om naast je lessen workshops, cursussen of online programma’s te schrijven.

Ik kan je helpen om bovenstaande thema’s uit te werken. Naast deze thema’s zijn er nog veel meer thema’s voor je lessen. Wil je naast je reguliere lessen ook workshops, cursussen of zelfs online programma’s geven? Ook daarbij kan ik je op weg helpen. Wel de ideeën, maar geen locatie of platform? Wil je meer weten over op welke manieren wij samen kunnen werken, klik dan op onderstaande button voor meer info.